Hoe werkt een eSIM op Curacao?
Op zoek naar een eSIM op Curaçao? Wij vertellen je hoe het werkt en hoe je er een krijgt, zodat je geen fysieke simkaart nodig hebt en je tijdens je verblijf op Curaçao altijd een internetverbinding hebt.

Wat is een eSIM?
Eerst is het belangrijk om te weten wat een eSIM precies is en inhoudt. Een eSIM is een virtuele simkaart waarmee je, net als een fysieke simkaart, verbonden kunt zijn aan een bepaalde provider. Dit betekent dat je kunt bellen en internetten zonder een fysieke simkaart te hoeven bestellen en in je telefoon te stoppen.
Een eSIM is handig voor wanneer je, bijvoorbeeld, op vakantie gaat (buiten de EU) en je huidige provider geen bereik heeft op de betreffende locatie. Dan is een eSIM vaak ook een stuk goedkoper, want om bereik te hebben in het buitenland moet je vrijwel altijd roaming aanzetten en dat is prijzig buiten de EU.
Wat is roaming?
Het principe van roaming is belangrijk om te snappen, zodat je weet waarom je een eSIM nodig hebt en je huidige abonnement niet voldoet. Als je verbinding wilt hebben in het buitenland, moet je roaming aanzetten om het werkend te krijgen. Jouw telefoon is dan in staat is om te verbinden met de lokale provider, waardoor je gebruik kunt maken van de service op de betreffende locatie.
Echter, binnen de EU werken de providers samen (en geldt het zelfde tarief als in Nederland), maar buiten de EU is dit niet zo. Omdat Curaçao buiten de EU valt, betaal je hier dus een flink bedrag voor bellen en internetten, waardoor het niet handig is om zomaar je huidige abonnement daar te gebruiken.
De voordelen van een eSIM
Het voordeel met een eSIM is dat je:
- geen fysieke kaart meer nodig hebt;
- hem eenvoudig en snel kunt activeren;
- niet hoeft te wachten tot hij bezorgd wordt;
- een stuk goedkoper uit bent dan een prepaid SIM;
- makkelijk kunt wisselen van profiel (privé, zakelijk, etc.)
We raden aan om dit te regelen vóórdat je vliegt naar Curaçao. Dit bespaart je een hoop gedoe.
Een eSIM op Curacao
Om voor een aantrekkelijke prijs gebruik te maken van services bij de lokale providers, heb je dus een eSIM nodig of een fysiek alternatief (maar daar komen we later op terug). We hebben een overzicht gemaakt van de beste eSIM aanbieders op Curaçao, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past:
Als je het handig vindt om alles vooraf te regelen, dan is Airalo of GoSIM handig. Maar als je liever op Curaçao met iemand wilt praten bij een fysieke winkel kun je het beste naar Digicel gaan.
Stappenplan eSIM regelen
In deze 4 stappen regel je je eSIM eenvoudig en snel met Airalo:
- Stap 1: Download de Airalo-app.
- Stap 2: Een pakket kiezen -> bekijk de opties.
- Stap 3: Je eSIM installeren -> voor iOS of voor Android.
- Stap 4: Je eSIM activeren -> doe dit vóór vertrek om te voorkomen dat je primaire lijn wordt gebruikt wanneer je aankomt op Curaçao. De eSIM heeft nog geen verbinding, dus dit is geen probleem.
Zorg ervoor dat de optie ‘Cellular Data Switching’ is uitgeschakeld op iOS apparaten.
Een eSIM alternatief
Geen fan van eSIMs of is jouw toestel niet geschikt? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een traditionele, prepaid simkaart te kopen. Deze zijn op verschillende plekken te krijgen, bijvoorbeeld op het vliegveld of de supermarkt in Willemstad. Veel studenten halen een simkaart bij de Van den Tweel supermarkt, bijvoorbeeld.
WiFi en VPN
Op Curaçao heb je bij veel stranden en beachclubs gratis WiFi tot je beschikking. Hiermee kun je dus ook gratis internetten en bellen via Rebtel of WhatsApp. Let wel op, want gebruik maken van openbare WiFi kan riskant zijn. Tegenwoordig zijn er steeds meer cybercriminelen actief die kunnen meekijken via publieke netwerken. Dit is niet alleen op Curaçao zo, maar geldt voor de hele wereld.
Wil je toch gebruikmaken van een openbaar WiFi netwerk? Gebruik dan een VPN. Een VPN beschermt je verbinding door je IP-adres te verbergen en het netwerkverkeer te versleutelen. Een populaire en snelle VPN is NordVPN, maar deze is niet gratis. Een goed alternatief is de gratis versie van Proton VPN.